Page Fallenmoon/Liya Zafrina : Klik di sini
Group Atas Nama Cinta-Mu : Klik di sini

Friday, October 5, 2012

Cerpen : Izz dan Izzah 1

“There will be a person who is going to love you, to hold you in his arms and to protect you.”
**
            Mengenangkan kehidupan aku di saat ini yang tidak begitu bahagia tanpa si dia membuatkan aku umpama burung yang terpatah sayapnya. Dia memberi kenangan yang indah dan bila dia tiba-tiba tiada di sisi, aku rasa kosong. Seperti separuh dari diriku dibawa pergi bersamanya. Walaupun dia pernah berpesan, jika dia pergi dulu sebelum aku, aku harus move on dan mulakan hidup baru. Dia jugak pernah berpesan jika aku berjumpa dengan cinta baru, fight for it and never let that person go away. – Izzah
---
            Dia selalu ingat Julia cakap, “Bila abang jumpa cinta baru, bagitahu dia apa yang abang rasa ye…” dan masa tu dia memang selalu bengang dan sekarang, barulah dia sedar kenapa Julia selalu cakap macam tu. Rupanya Julia akan pergi meninggalkan diri secara mengejut. Dia masih lagi ingat muka Julia yang nampak sangat tenang sebelum dikafankan malah dia jugak masih ingat sampai sekarang pesanan Julia yang terakhir.
            “Cari cinta abang dan jaga dia baik-baik…” - Izz
            **
            “Dah hampir empat tahun, Izzah.”
            “Hmm…”
            “You should have move on,” ucap Wana perlahan. Izzah hanya diam sebelum menghela nafas panjang.
            “Aku dah move on, Wana….”
            “Kau tak nak cari cinta baru ke? Kau muda lagi tau.”
            Izzah tergelak kecil. Sebenarnya, bukan Wana seorang saja yang selalu tanya pasal hal ni. Ayah, mak, Acik, Abang Imran… semua asyik tanya soalan yang sama. Dia sebenarnya bukan tak mencari cinta baru tapi hatinya masih belum lagi terpikat pada sesiapa selepas  arwah Faizul pergi meninggalkan dirinya.
            “Aku tanya betul-betul, dia gelak-gelak pulak!” Wana dah tarik muncung. Kadang-kadang dia kesian tengok Izzah yang masih lagi bersendirian. Bukan takat kesian tapi risau. Risau Izzah masih lagi bersedih. Dia kalau boleh tak nak tengok Izzah sedih. Bila Izzah sedih, dia pun rasa sedih sekali.
            “Jangan risau, Wana. Insya-Allah kalau ada jodoh, pengganti arwah Faizul akan datang…” ucap Izzah ingin menyenangkan hati Wana. Dia tahu Wana risaukan dia tapi soal jodoh ni, dia serahkan segalanya pada Allah. Kalau ada jodoh, insya-Allah adalah. Kalau takde, dia terima segalanya dengan reda. Dia yakin Allah tahu apa yang terbaik untuk dia sekarang ni.
            **
            Izz memandang keadaan sekeliling sebelum mengambil beg yang terletak di kakinya. Pertama kali menjejak kaki di Pulau Pangkor sekarang ni, satu perkataan je yang terlintas di fikirannya.
            “Cantik!”
            Perlahan-lahan dia melangkah keluar dari jeti dan matanya mula meliar mencari sahabat baiknya, Imran yang dah jadi penduduk tetap kat pulau ni sejak lima tahun lepas. Sekarang ni, Imran bekerjasama dengan salah seorang penduduk dekat sini untuk membuka sebuah resort. Dengar cerita resort Imran ni memang agak popular dekat sini. Memandangkan Izz pun tak pernah datang sini, kesempatan yang ada digunakan untuk melawat Imran dan sekaligus untuk menangkap gambar-gambar untuk koleksi dia.
            “Izz!” Izz berpaling ke belakang sebelum tersenyum lebar sebaik saja matanya menangkap kelibat Imran. Pantas tubuh sahabat baiknya dipeluk erat.
            “Apa khabar, Im?”
            “Alhamdulillah sihat. Bukan main kau sekarang ye. Aku dengar kau selalu melancong sekarang ni.”
            Izz tersenyum tawar. “Cuma ni satu-satunya cara untuk aku mengurangkan rasa sedih aku dan alhamdulillah, aku dah makin okey.”
            Imran menepuk-nepuk bahu Izz. Dia tahu kisah sedih Izz yang ditinggalkan isterinya selepas isterinya meninggal dunia dua tahun yang lepas. Lega hati dia apabila melihat Izz sudah semakin sembuh dari kesedihannya..
            “Jom, aku bawak kau pergi resort.”
            “Free kan?” Izz ketawa .
            “Yelah…” Imran turut ketawa sebelum mereka berdua melangkah ke kereta.
            **
            “Pernah makan kasut tak, Acik?!” Tanya Izzah bengang. Geram betul bila konsentrasi dia terganggu. Tengah syok-syok mengukir buah betik ni, tiba-tiba Acik datang kacau. Dah habis hodoh ukiran dia!

            “Kau takde kerja ke apa, Izzah?”
            “Ayah bagi aku rehat la!” ucap Izzah bengang. Nasib baik dia tak lempar buah betik ni dekat muka Acik. Kalau tak, mau lebam kepala tu!
            “Izzah, ukiran kau ni hodoh la,” sempat lagi Acik mengutuk sebelum bergegas lari tapi Izzah dah mencapai selipar di kaki sebelum melemparnya sekuat hati tapi Acik sempat menunduk dan Izzah dah terdiam apabila seliparnya tepat mengenai badan seorang lelaki.
            “Habislah kau, Izzah!” Entah sejak bila Acik berada di sebelah dia. Izzah gigit bibir. Imran pulak pandang dia dengan mulut terlopong manakala lelaki yang berada di sebelah Imran pulak hanya memandang dia tanpa sebarang reaksi di muka.
            “Izzah?”
            “Sorry, Abang Im! Acik ni haa… dia kacau Izzah tadi.” Laju tangan Izzah mencubit Acik dekat sebelah. Acik hanya ketawa bila tengok Izzah menggelabah.
            “Mintak maaf dengan kawan abang. Habis baju dia dah kotor…”
            Izzah menggigit bibir sebelum memandang lelaki di sebelah Imran. “Saya mintak maaf. Biar saya basuhkan baju awak yang kotor tu.”
            “Takpe. Sikit je ni…” balas Izz perlahan, turut memandang ke arah Izzah. Nama Izzah tu macam selalu dia  dengar ataupun dia ni ke Izzah yang Imran selalu ceritakan tu?
            “Oh ye, Izz… ni adik anak Pak Cik Kamil yang jadi rakan kongsi aku. Nur Izzah. Izzah, ni kawan baik abang… Muhammad Izz.”
            Izz tunduk sedikit sebagai tanda hormat manakala Izzah turut mengangguk kecil.
            “Izzah boleh tolong tunjukkan bilik Izz tak? Abang nak pergi pantai kejap.”
            Izzah hanya mengangguk sebelum menyuruh Izz mengikutnya selepas Imran meminta diri. Izz mengekori dari belakang dengan diam. Rasanya memang betul dah dia la Izzah yang Imran duk cerita selama ni.
            “Imran selalu cerita pasal awak.”
            Izzah berhenti melangkah sebelum berpaling untuk memandang Izz. Dahinya berkerut sedikit. Abang Imran ada cerita pasal aku?
            “Abang Im cakap apa?”
            “Yang kita sama.”
            “Huh?” Makin bertambah kerutan di dahi Izzah. Apa yang samanya? Baru jumpa pertama kali dah ada banyak persamaan ke?
            “Awak kehilangan suami awak dan saya kehilangan isteri saya.”
            Kata-kata Izz membuatkan mata Izzah terbuntang luas. 

p/s : Part 1. Enjoy!


Photobucket

8 comments:

  1. sebab dah terbacaaaa... jd awak kena cepat2 sambung darlingggg

    ReplyDelete
  2. mmg enjoy!!!lama xbc cter liya n mmg xprnh kecewakan akak.baru part1 pun akk dah senyum byg izz n izzah.tp yg buat akk senyum lebar sbb teringt kawan akk wana n faizul time amik degree.kamceng sekampung dua org ni.xsngka liya punya cerpen ada nm ni.part2 ni msti bnyk perubhn pd izz n izzah.part1 ni ada rs sedih tp boleh senyum.well done liya!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. terima kasih kak jiba :D suka baca komen kak jiba. selalu buat liya senyum :D

      Delete
  3. alahai! izz ngan izzah punye crite yg sama...dua2 kehilangan tempat berkasih sayang!yg dh pergi pasti nye tk kn kembali,so pasrah n cari lh penganti n may be u 2,for each other kot!!!sape tahu kuasa ALLAH....best dek akak arap cepat2 sambung ye!

    ReplyDelete

♥ Thanks for the comments.

Tomodachi :)

...