Page Fallenmoon/Liya Zafrina : Klik di sini
Group Atas Nama Cinta-Mu : Klik di sini

Monday, April 5, 2010

One Love Part 13



"Abang..please.Kali ni je."rayu Rania sebelum duduk di sebelah abangnya, Rafiq yang ralit menaip kerja-kerjanya.

"Tak boleh Nia.Abang busy sangat time tu.Ajaklah Abang Radi."

"Nia dah ajak.Dia kata dia banyak assignment yang nak disiapkan.Abang..please.Kali ni je.Lepas ni Nia tak paksa abang dah.Promise!"

"Airil?"tanya Rafiq pula sambil tersenyum.Rania terus membulatkan mata.

"Tak maulah."

"Apasal tak mau?"

"Well, abang kan tahu yang dia pernah sukakan Nia.So, Nia tak naklah ajak dia sebab takut nanti dia menaruh harapan balik.Lagipun, nampak sangat time tak ada nak tolong barulah mintak tolong dia.Tak adil lah macam tu."

"Hmm...dia mesti fahamnya.He's one of your bestfriend now, right?"

Rania menganggukkan kepala."Tak payahlah cakap pasal Airil dah.Please abang..help me.Kali ni je."

Rafiq memandang wajah adik kesayangannya.Dia mendiamkan diri seketika sebelum menghembus nafas dengan kuat.Perlahan-lahan dianggukkan juga kepalanya apabila melihat adiknya sudah membuat muka kesian.

"Yay! Thanks abang.You're the best! I love you."Rafiq mengelap pipinya apabila dicium oleh Rania.Dijelingnya Rania yang masih memakai pijama.

"Dahlah tak mandi.Cium orang pulak..mulut pun berbau."rungut Rafiq sebelum mengadap laptopnya kembali.Rania hanya tersenyum manja.Senang hati apabila sudah mendapat orang yang akan menemaninya nanti.

***********************************************************************************************************

Rafiq sibuk menaip ketika pintunya diketuk oleh Lisa selaku setiausahanya.Memang sudah menjadi tugas Lisa untuk memaklumkan apa sahaja perkara yang penting kepada Rafiq pada awal pagi.Rafiq memberikan arahan masuk dan memandang Lisa sebelum menganggukkan kepalanya tanda bersedia untuk mendengar agenda pada hari ni.

"23 Disember nanti Encik Rafiq kena fly to Perth for 4 days."

"Ok."kemudiannya mindanya mula mencerna maklumat yang baru diterima.Tarikh tu!!

"Bila?"

"23 Disember."ulang Lisa sekali lagi.

'Aduh, macam ni? Dah janji dengan Nia!'

"Penting ke meeting tu?"

"Yup..Encik Rafiq memang perlu pergi."

Rafiq melepaskan keluhan berat.Dia tak sanggup mengecewakan adiknya tetapi haizz..pening-pening.

"Ok, you may go out now.Nanti kalau ada apa-apa, bagitahu saya."

Lisa mengangguk sebelum melangkah keluar dari bilik Rafiq.Sekali lagi Rafiq mengeluh sambil mengurut kepalanya yang pening.

"Hoi! Apa yang kau duk fikir tu?"sergah Syahmi secara tiba-tiba.Nyaris-nyaris jantung Rafiq berhenti berdenyut.Dipandangnya Rafiq dengan muka yang bengang.

"Apa punya kawan? Kau nak aku jalan ke?"

Syahmi ketawa besar.Dipandangnya muka bengang Rafiq dengan riak selamba.Dia tahu marah Rafiq hanya bertahan sekejap sahaja."Apasal kau termenung?"

"Aku ada masalah ni."

"Masalah apa?"

"Adik aku."

"Adik kau yang mana?"

"Rania."

"Ek, kau ada adik perempuan ke?"

"Adalah..takkan tu pun tak tahu.Berapa lama kau kenal aku?!"

Senyuman terukir di bibir Syahmi."Kenapa dengan dia?"

"Dia nak pergi birthday party kawan dia tapi kena bawak teman.So dia ajaklah aku dan aku pun dah setuju nak ikut dia but suddenly ada meeting kat Perth pulak."

"Oh..I see."Syahmi mengangguk kepalanya berulang kali.Dia menyebak rambut sebelum memandang muka Rafiq.

"Aku ada idea!"

"Apa?"

Sekali lagi senyuman terukir di bibirnya.

*************************************************************************************************************

Rania menggelengkan kepalanya sambil memeluk tubuh.Dipandangnya wajah Rafiq dengan reaksi kurang senang tanda tidak menyenangi cadangan abangnya itu.

"Nia tak nak.I dont know who is he! Macam mana Nia nak pergi dengan dia?"bentak Rania dengan geram.Ada ke patut suruh dia pergi dengan seseorang yang langsung tidak pernah ditemui dan dikenali.

"Dia kawan abang.He just want to help you."

"No."

"Please."

"No."

Rafiq menarik nafasnya dalam-dalam.Dia perlu berlembut dengan Rania mengenai hal ini."Nia, abang minta maaf.Bukan abang tak nak temankan Nia tapi abang betul-betul kena pergi Perth masa tu.Hanya Syahmi je boleh tolong temankan Nia.Lainlah kalau Nia nak pergi dengan Airil."

"Nia tak nak pergi dengan Airil ataupun dengan kawan abang tu!"

"Habis tu Nia tak nak pergilah party tu?"

Rania mendiamkan diri.Tak tahu nak buat macam mana lagi.Kalau pergi dengan Airil, dia takut tapi kalau pergi dengan Syahmi...

"Nia nak tengok dulu sape Syahmi tu."

Rafiq tersenyum kecil."Beres.Esok abang bawak dia datang sini."

*****

"Fiq, apasal adik kau nak jumpa aku?"

"Dia nak tengok dulu kau."

Syahmi mendadak berhenti.Rafiq memandangnya dengan pelik."Ok tak rambut aku?"

"Kenapa tanya?"Kening Rafiq bercantum.

"Saja."balas Syahmi sambil tersenyum sebelum memasuki rumah Rafiq dengan senyuman.Rafiq menggeleng kepalanya melihat gelagat kawan baiknya itu.

"Nia! Abang dah bawak Syahmi."jerit Rafiq dari bawah.Rania yang sedang berbaring di atas katil tersentak apabila mendengar jeritan Rafiq.Segera dia berlari turun sehingga tersalah imbangan menyebabkan dia nyaris-nyaris terjatuh.

"Be careful."suara garau seorang lelaki yang tidak pernah didengari menampar telinganya.Diangkat mukanya untuk memandang lelaki tersebut.

"Thanks."perlahan-lahan Rania bangun dengan memaut pada lengan lelaki tersebut.Bukan sengaja tetapi kakinya terseliuh.

"Nia, kenapa ni?"tanya Rafiq dengan cemas apabila melihat Rania berjalan terjengket-jengket.

Rania menggaru kepalanya sambil ketawa."Nia terjatuh.Nasib baik kawan abang ni tolong."

Rafiq hanya mengucap mengenangkan kecuaian adiknya."Oh ye nilah Syahmi."

"Hi, nama abang Syahmi."

"Rania.Saya Rania."

Syahmi tersenyum.'Boleh tahan lawanya adik Fiq ni walaupun muda lagi.'

"Adakah abang memenuhi kriteria untuk teman Nia pergi birthday party tu nanti?"

Rania tergamam.'Memenuhi kriteria ke tak, ah?'



p/s: Airil dah tak jadi hero kedua tapi watak dia masih lagi ada..Sorry kalau tak best :D..enjoy! Oh ye! Syahmi dh 25 thn. Tua setahun drpd Hilman :D

Moon akan cuba post Unforgettable secepat mungkin tapi tak janji lah bila :D

One Love Part 13 ni mgkin ada version ke2..(mungkin je.)

12 comments:

  1. hhooohhhho....
    nak nia ngn hilman.,....
    napa mnculkn wtak lain sdgkn man ngn nia x brbaik lg...
    smbung2x...

    ReplyDelete
  2. ya epy saya pun setuju ngan awak ,nape ada watak baru,...dah la nia dan hilman masing2 masih salah sangka...syamil tu mcm nak ngorat nia je...ala x mau la karang makin rumit keadaan dah tu makin bertambah salah faham hilman.......nak nia ngan hilman....aduh risau pula jadinya....

    ReplyDelete
  3. ya la ..ada watak baru pula..hai nampaknya lambat lg le nia dan hilman nak berbaik...risaunya krg bertambah salah faham hilman....syamail pula mcm nak ngorat nia je...tak mau la...biar le nia ngan hilman......smbg lg

    ReplyDelete
  4. xpe2 sy suka. nanti boleh buat hilman jealous masa kat bufday party tu.. lgpun, sweet gak laki nie.. ihik.. trlbh suda...

    ReplyDelete
  5. nak rania ngn hilman..
    huuhuh
    knp tak buat rancangan rania p ngn hilman je hehehhehe
    sambung2...
    :))

    ReplyDelete
  6. ala,
    xmau owg len..
    nk hilman gak..
    duyaii,
    lau ajk big bro,
    k la lg..
    nie ajk owg len,
    cme gak lau g gn airil,
    bab laz2 t hilman akn jeles gak...
    huhu

    ReplyDelete
  7. Hehe..
    Moon nk ucapkan trima kasih sbb beri komen.
    Komen yg mmbuatkan Moon senyum sendiri.
    Yg psl watak baru tu, Moon tak reti nk citer mcm mana Moon blh nk wujudkan watak dia..
    Kita tggu dan lihat je lah ye :D
    Apa2 pun..terima kasih! :D

    ReplyDelete
  8. Moon!!! best3x! cepat smbung ye? tp, Syahmi tu tua sgtla...

    ReplyDelete
  9. Hana~ :D Syahmi mmg tua tp dia romantik ckit..Hehe ;D

    ReplyDelete
  10. moon, stuju2!!! walaupun tua tp kalo romantik pe salahnya kan??? hahahahahah!!!!

    moon, owh!! kira nk hilman dgn rania... tp takpe2.... biarkan je dlu... hilman is still the hero in this novel right? so no worries!! hak hak hak!!

    sambg lg moon!!

    ReplyDelete
  11. Kira~ Hehehe..Moon tiba2 tak pasti sape yg jd hero.. :O

    ReplyDelete
  12. ala jgn la camtu..hilman le hero .....nak ngan nia...plsssss moon.klu dia jeles x pe jgn hilman buat keputusan nak couple ngan farisya dah...x nak la.....sweet apa hilman ngan nia...nak lagi--

    ReplyDelete

♥ Thanks for the comments.

Tomodachi :)

...